Dovršeno provođenje ankete među poslodavcima o potrebnim znanjima i vještinama zaposlenika

Današnjim je danom dovršena provedba online ankete među poslodavcima o standardima zanimanja za skupinu zanimanja iz područja multimedije. Cilj ankete čija je metodologija bila razvijena u suradnji Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bio je prikupiti podatke o radnim aktivnostima i poslovima u određenim zanimanjima te aktualnim znanjima i vještinama potrebnim za njihovo obavljanje. Istraživanje je provedeno korištenjem sustava za online anketiranje i drugim resursima koje je za ovu priliku na raspolaganje stavio Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Tijekom perioda u kojemu su poslodavci mogli ispuniti anketu, njoj je pristupilo ukupno 115 odgovornih osoba iz pojedinih tvrtki, od čega je upitnik u potpunosti ispunilo njih 44, čime su ispunjeni uvjeti projekta za daljnju razradu standarda zanimanja temeljem dobivenih odgovora (za izradu jednog standarda zanimanja, sukladno zahtjevima projekta, potrebno je minimalno 35 u potpunosti ispunjenih obrazaca s odgovorima). Kako bi se ovim istraživanjem dobili što precizniji podaci, poslodavci su zamoljeni da upitnik ispunjava osoba koja je najbolje od svih u organizaciji upoznata sa zahtjevima pojedinih radnih mjesta i kvalifikacijama koje su za njega nužne.

Istraživanje su u konačnici većim dijelom popunjavale tvrtke koje djeluju u medijskom sektoru, uključujući nakladnike elektroničkih i drugih medija (poput Hrvatske radiotelevizije, Varaždinske televizije, Vinkovačke televizije, televizije N1, RTL-a i Nove TV, Styrije, Večernjeg lista i drugih medijskih kuća), marketinške, komunikacijske i dizajnerske agencije, kao i predstavnici hrvatskog IT sektora (poput Spana, IN2) i općenito gospodarsrtva (poput Agrokora). U svrhu postizanja reprezentativnosti uzorka na nacionalnoj razini, poslodavci kojima su uz pomoć Hrvatske udruge poslodavaca bili upućeni pozivi za sudjelovanje u istraživanju bili su pažljivo odabrani po djelatnostima, veličini poslodavca i njihovoj geografskoj lokaciji.

Podaci prikupljeni ovim istraživanjem bit će stoga od koristi na više načina, i to različitim institucijama – osim što će se, dakako, koristiti za razvoj standarda zanimanja i standarda kvalifikacija u ovom projektu. Obrazovnom sustavu nužne su informacije o potrebama poslodavaca kako bi mogli prilagodili obrazovne programe potrebama tržišta rada, a Hrvatskom zavodu za zapošljavanje pomoći će u unaprjeđenju rada s nezaposlenim osobama, posredovanja i profesionalnog usmjeravanja.

Sljedeća aktivnost u sklopu projekta “Provedba Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području multimedije” bit će organizacija radne skupine (fokus grupe) s poslodavcima (od kojih su neki sudjelovali i u ovom istraživanju), kako bi se i kroz razgovor uživo dodatno potvrdili dobiveni rezultati, odnosno kako bi se eventualno i proširili popisi potrebnih kompetencija.