Potpisan ugovor: 1.3 milijuna kuna iz EU fondova za daljnji razvoj i unaprjeđenje studija multimedijskog računarstva

U četvrtak, 18. lipnja 2015. potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda – Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013. kojim Sveučilištu Sjever i Visoko učilište Algebra pokreću projekt razvoja novih kvalifikacija i unapređenja svojih studijskih programa u području multimedije. Naime, ovim se projektom udružuju jedine dvije visokoškolske ustanove koje imaju akreditirane studijske programe u području multimedije u Hrvatskoj.

Cilj projekta je urediti sustav kvalifikacija u području multimedije, oslanjajući se direktno na osnovna načela zakonskih i drugih propisa te strateških dokumenata Republike Hrvatske, a posebno Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

Projektni prijedlog je usklađen sa strateškim dokumentima Europske komisije za komunikacijske mreže, obrazovanje i kulturu, zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost, te poduzetništvo i industriju (Digitalna agenda za Europu) te ciljevima koalicije Grand Coalition for Digital Jobs, koja, predvođena Europskom komisijom, povezuje više desetaka europskih kompanija, civilnih udruga, obrazovnih institucija i drugih organizacija.

Područje multimedije predstavlja brzorastući sektor s stalnom potražnjom za novim ljudskim resursima. Europski kreativni sektori čine oko 4,5% europskog BDP-a i zapošljavaju oko 8,5 milijuna ljudi. U njima se zaposlenost u razdoblju od 2000. do 2007. prosječno godišnje povećavala 3,5%, u odnosu na cjelokupno EU gospodarstvo u kojem je zaposlenost rasla 1%.

Rastuća potražnja najbolje se može potvrdit podacima na temelju istraživanja eSkills for Jobs 2015, iniciranog od Europske komisije, gdje najnovije analitičke procjene sugeriraju nedostatak od čak 820.000 ICT stručnjaka u EU do kraja 2020. godine, a tržišne potrebe za multimedijskim zanimanjima pokazuju i analize potreba za ljudskim resursima u Hrvatskoj.

Predviđeno trajanje projekta je 15 mjeseci, a rezultat projekta bit će definiranje i usklađivanje kvalifikacija unutar Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području multimedije i s njima povezanih programa s potrebama i trendovima ove brzorastuće industrije, kao i usklađivanje i povezivanje s Europskim kvalifikacijskim okvirom (European Qualifications Framework, EQF) čime se otvaraju nove mogućnosti za studente u smislu mobilnosti te domaćeg kao i međunarodnog priznavanja njihovih kvalifikacija. Ovaj projekt Visoko učilište Algebra iskoristit će i kao podlogu za dodatni razvoj i unapređenje svog do sada najbrže rastućeg studijskog programa – preddiplomskog studija Multimedijskog računarstva.

„Dobiveni projekt vrlo nam je značajan kako bismo dodatno unaprijedili preddiplomski studijski program multimedijskog računarstva koji je u posljednjih nekoliko godina prema interesu upisanih studenata naš najbrže rastući studij. Naime, područja razvoja korisničkog sučelja (front end development) i razvoja digitalnih multimedijskih sadržaja koje studij pokriva dinamično se razvijaju i već danas daju odličnu platformu za zapošljavanje. Njihovo daljnje usklađivanje sa pristupom i zahtjevima Hrvatskog i Europskog kvalifikacijskog okvira koje planiramo provesti kroz dobiveni projekt učiniti će diplomante još zapošljivijim na EU tržištu rada”, izjavio je Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra.