Održana radionica sa stručnom skupinom u svrhu izrade standarda zanimanja

Visoko učilište AlgebraSveučilište Sjever, Hrvatska udruga poslodavaca i Telecentar održali su danas radionicu sa stručnom skupinom (fokus grupom) u sklopu zajedničkog projekta provedbe Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području multimedije. Cilj projekta je razvoj najmanje jednog standarda zanimanja iz područja multimedije te razvoj standarda kvalifikacija i studijskih programa u tom području.

Stručnu skupinu, koja je neizostavan dio metodologije izrade standarda zanimanja, propisane od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Ministarstva rada i mirovinskog sustava, činili su poslodavci i stručnjaci iz područja multimedije koji su odabrani da svojim iskustvom i prijedlozima pridonesu ovom projektu koji se financira bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda – Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013.

Poslodavcima se na početku radionice obratio dekan Visokog učilišta Algebra, mr. sc. Mislav Balković koji ih je upoznao sa Zakonom o hrvatskom kvalifikacijskom okviru te metodologijom izrade standarda zanimanja. Zatim su predstavnici tvrtki i udruga kao što su Večernji list, Euroart93, Luminus  studio, HRT, E.mondo i mnoge druge iznijeli svoje prijedloge na temelju analize ankete koja je ranije bila poslana na stotinjak adresa, a koja je imala za cilj istražiti stvarne potrebe za određenim kvalifikacijama multimedijskih stručnjaka na tržištu rada. Upravo je ova radionica organizirana s ciljem da se dodatno potvrde nalazi ankete te da se dobiveni rezultati dopune potrebnim kompetencijama i iz drugih izvora.

Stručna skupina svojim je radom na radionici doprinijela definiranju ključnih poslova i kompetencija koje će se upotrijebiti za popunjavanje B dijela obrasca zahtjeva za upis standarda zanimanja koji se razvija kroz ovaj projekt, a koji će biti temelj za unaprjeđenje i izradu novih kvalitetnijih studijskih programa u tom području.

Visoko učilište Algebra i Sveučilište Sjever jedine su visokoškolske ustanove koje imaju akreditirane studijske programe u području multimedije u Hrvatskoj. Važnost njihovog zajedničkog projekta prepoznali su brojni poslodavci u Hrvatskoj koji svojim radom sudjeluju u europskom sektoru kreativnih industrija koja čini oko 4,5% europskog BDP-a i trenutno zapošljava 8,5 milijuna ljudi.

Jednako tako, broj zaposlenih se iz godine u godinu u ovoj industriji prosječno povećava za 3,5%. Prilika je to za brojne buduće studente multimedije, kojima će se ovim projektom osigurati nastavni programi usklađeni s EU standardima kvalitete i priznavanja njihovih kvalifikacija na zajedničkom, EU tržištu rada.

Više fotografija s ovog događanja možete vidjeti u galeriji.