Na Visokom učilištu Algebra održana prva radionica u sklopu projekta “Provedba HKO u području multimedije”

Danas je u Visokom učilištu Algebra održana prva radionica za članove radne skupine koji rade na projektu “Provedba Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području multimedije”, s ciljem upoznavanja članova radne skupine s metodologijom izrade standarda zanimanja i standarde kvalifikacija, te općenito s tijekom cijelog projekta.

Ova jednodnevna radionica dio je stručnog usavršavanja zaposlenika partnerskih visokoobrazovnih institucija koje sudjeluju u ovom projektu kako bi oni bili educirani za primjenu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira i, općenito, postupak izrade standarda zanimanja i kvalifikacija u nastavku projekta. Budući da su prethodna znanja i razine poznavanja ovog područja među članovima radne skupine bile različite, cilj jednodnevne radionice bio je uskladiti njihova znanja i razumijevanja ove tematike.

Poseban je naglasak tijekom edukacije stavljen na metodologiju anketiranja poslodavaca, što je, prema projektnoj dokumentaciji, sljedeći korak koji će biti proveden u sklopu projekta, a upravo će rezultati ankete biti ključni za izradu standarda zanimanja i za njih potrebnih kvalifikacija. Osim toga, prilično je vjerojatno da će i članovi radne skupine ali i svi ostali uključeni u projekt u budućnosti raditi na daljnjem praćenju ili usavršavanju studijskih programa, nakon što budu razvijeni, te će im stoga poznavanje metodologije provođenja ankete biti korisno u daljnjem radu.

Edukacijsku radionicu i dva predavanja održao je dekan Visokog učilišta Algebra, mr. sc. Mislav Balković, pojašnjavajući cijeli proces kojim će se od online ankete i njezine provedbe doći do definiranja potrebnih kompetencija, odnosno informirajući članove radne skupine o načinu na koji je potrebno obraditi podatke dobivene anketom među poslodavcima.

Članovi radne skupine također su upoznati s primjerima kako bi trebali izgledati standardi zanimanja nakon što budu kreirani obradom rezultata ankete te kako se ispravno pišu opisi standarda kvalifikacije. Kroz primjere studijskih programa koji vode ka istoj kvalifikaciji, Mislav Balković pokazao je kako različiti pružatelji usluga korištenjem obaveznih (zajedničkih) i izbornih skupova ishoda učenja mogu obrazovati studente za istu kvalifikaciju.

Sljedeći korak u provedbi projekta bit će provedba online ankete, korištenjem sustava za online anketiranje i provedbu istraživanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na dostupnoj bazi poslodavaca koji izražavaju potrebu za zapošljavanjem stručnjaka s kvalifikacijama iz područja multimedijskog računarstva. Po dovršetku online ankete bit će organizirana i radionica sa stručnom skupinom (fokus grupom) poslodavaca.

Preuzimanje prezentacije (PDF, 1 MB)