Održana druga radionica za radnu skupinu

Na Visokom učilištu Algebra danas je održana druga radionica namijenjena članovima radne skupine koji rade na projektu “Provedba Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u području multimedije”. Nakon što je uspješno dovršen prvi element projekta kojim je razvijen standard zanimanja, a kao svojevrsna priprema prije metodoloških radionica i stručnog usavršavanja nastavnika partnerskih institucija koje će biti održano u Zagrebu i Varaždinu, druga poludnevna radionica tematski je bila posvećena boljem razumijevanju metodologije izrade standarda zanimanja.

Kao što je i bilo planirano projektom, druga je radionica svojevrsni nastavak prve radionice za radnu skupinu, održane prošle godine, jer među članovima postoje nejednaka početna znanja i poznavanje ovog područja te je stoga među njima bilo potrebno ujednačiti poznavanje metodologije izrade standarda zanimanja i kvalifikacija.

Tematiku je prisutnim članovima radne skupine, koji su predstavljali sve organizacije uključene u projekt (Sveučilište Sjever, Visoko učilište Algebra, Hrvatska udruga poslodavaca i Telecentar), približio mr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra. Koristeći upute koje je za pripremu standarda kvalifikacija pripremilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Balković je prisutne upoznao s procesom uspostavljanja Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO) i načinom na koji se povezuju obrazovni programi i zahtjevi profesija.

Prisutni članovi radne skupine tijekom radionice upoznali su se s postupkom prijave standarda kvalifikacija kao i svim potrebnim obrascima koje će biti potrebno ispuniti tijekom sljedećih koraka na projektu i načinima njihovog ispravnog ispunjavanja.

Predstavnici Visokog učilišta Algebra i Sveučilišta Sjever tijekom radionice također su dogovorili tijek daljnjeg postupka kojim će se razviti standard kvalifikacija.

Obje obrazovne institucije u narednim će danima, dogovoreno je, analizirati svoje postojeće studije iz područja multimedije, s ciljem da se podijele kompetencije i naprave osnove za buduće studijske programe (poput popisa predmeta, definiranja ishoda te skupova ishoda učenja kao i broja bodova koje pojedini kolegiji donose). Prije početka rada na standardu kvalifikacija bit će odlučeno hoće li u sklopu ovog projekta biti izrađen jedan ili dva standarda kvalifikacija, budući da projekt dopušta obje mogućnosti.

Sljedeći korak na projektu bit će organizacija stručnog usavršavanja za nastavnike partnerskih institucija, a planirane su dvije takve metodološke radionice: na Sveučilištu Sjever u Varaždinu te na Visokom učilištu Algebra u Zagrebu.

Prezentacije koje su održane tijekom druge radionice za radnu skupinu možete pogledati u nastavku.

 

Preuzimanje prezentacije (PDF, 480 KB)

 

Preuzimanje prezentacije (PDF, 320 KB)